YELLOWV ELEKTRISCHE POMP

Review van de elektrische pomp van YellowV voor een sup, boot of kayak

Een supboard opblazen is altijd een aardige uitdaging (en warming-up). Toen ik begon met suppen, ruilde ik al heel snel de handpomp in voor een elektrische pomp. Bespaarde mij de nodige energie die ik later op het water goed zou kunnen gebruiken.

Het was alweer eventjes geleden dat ik op een supboard had gestaan en eerlijk is eerlijk, het weer zat de laatste paar maanden ook niet echt bepaald mee. Gelukkig hadden we laatst ineens een zonnige dag en ik was ook nog eens vrij. Yes! Wetsuit en slippers aan en een mooi moment om naar het Engelermeer in Vlijmen (bij ‘s-Hertogenbosch) te gaan. Naast weer eens lekker suppen, wilde ik ook eens de tijd te nemen om de nieuwe elektrische pomp van YellowV te gaan testen.

Specificaties van de YellowV elektrische pomp

Gewicht
2,5 kg

Afmetingen (in cm)
27,6 x 18,5 x 12,8

Ingebouwde accu?
Ja, 15.000 mAh

Aansluitingen
12V (auto), 220V (thuis)

Aantal aansluitingen
4 stuks meegeleverd
en diverse ringen

Snelheid in lagedrukfase
350 liter per minuut

Snelheid in hogedrukfase
70 liter per minuut

Maximum druk
20 psi / 1,4 bar

Instelbare stappen
Per 0,5 psi

Opties
Inflate
Deflate

YellowV elektrische pomp electric pump 12V

De snelheid, waarbij de YellowV elektrische pomp opblaast

YellowV claimt de volgende snelheden te halen met hun pomp, aldus hun website:

Prestaties SUP

  • YVSUP08: binnen 8 minuten naar 15 psi / 1 bar
  • YVSUP11: binnen 11 minuten naar 15 psi / 1 bar
  • YVSUP14: binnen 14 minuten naar 15 psi / 1 bar

Prestaties funtube

  • YVFUN2BAN: binnen 3,5 minuten naar 1,5 psi / 0,1 bar

Prestaties kajak (alle kamers)

  • YVKAYAK1P: binnen 5 minuten naar 8 psi / 0,5 bar
  • YVKAYAK3P: binnen 7,5 minuten naar 8 psi / 0,5 bar

Prestaties boot (alle kamers en deck)

  • VB270: binnen 7,5 minuten naar 4 psi / 0,25 bar

Als dit klopt, is dat echt wel indrukwekkend. Dit moeten we testen uiteraard! Een van de YellowV Heart 11 supboarden van de planken af, pomp eraan (gaat heel makkelijk, alleen even kijken of het juiste tussenringetje erop zit) en gaan met die banaan. Ow ja, uiteraard wel met een stopwatch erbij.

Tijd om te deflaten. Ook dit meet ik uiteraard. De uiteindelijk gemeten tijden… tromgeroffel graag… tussen de 2 en 4 minuten. De pomp wilde nog wel doorgaan om het laatste restje lucht eruit te persen, maar het supboard was steeds echt wel al ontzettend leeg en meer dan leeg genoeg om het board netjes en compact op te kunnen rollen.

Tijd voor een tweede test, direct erachteraan. Moet uiteraard prima kunnen – dacht ik – op een volle batterij, echter staat er wel een waarschuwing aan de onderkant van de pomp: na 15 minuten gebruik is het advies om de pomp 30 minuten te laten afkoelen.
Opvallend is dat op het scherm – naast de ingestelde en huidige druk – ook de batterijstatus zichtbaar is, maar tijdens het opladen laat deze slechts één streepje zien. De eerste keer dacht ik van “oh oh“, maar al snel zou blijken dat de batterijstatus daarna weer terugspringt naar de huidige stand. En dan de gemeten tijden (met twee pompen en twee boarden)… tromgeroffel graag… tussen de 10 en 13,5 minuten. Absoluut niet verkeerd voor een elektrische pomp. Verschil in tijden is mogelijk te verklaren door factoren als hoe vol de batterij is opgeladen, omgevingstemperatuur, hoe lang de pomp al in bezit is, het even laten afkoelen, etc.

Voor de snelheidstest is de YellowV elektrische pomp in ieder geval wat mij betreft geslaagd!

YellowV elektrische sup boot kayak pomp 12v

Praktische zaken

Als ik kijk naar de praktische kanten van een elektrische pomp, dan zijn er twee zaken waar ik vooral op let: het gebruiksgemak – en daarmee ook de hanteerbaarheid – en het volume (je kunt je nogal bekeken voelen als je tien minuten lang heel veel geluid produceert op een vol strand).

Betreft het gebruiksgemak is het erg prettig dat de pomp van YellowV mooi compact is (mijn andere elektrische pomp zonder accu is bijna net zo groot), waardoor je hem ook makkelijk mee op je supboard kan nemen (uiteraard wel in een drybag). Met zijn 2,5 kilogram is het ook geen zwaar object, dus ook dat is een pluspunt. Ik moest even goed kijken naar het instellen van de gewenste druk. Het voelt als een soort van touchscreen en je vinger iets langer op een knop houden, doet de truc.
Wat me ook erg positief verbaasde, was de inbouwgreep van de pomp, waardoor je hem makkelijk kunt dragen. Ook de pompaansluiting werkt erg prima. Bij sommige pompslangen moet je heel de slang meedraaien, maar bij deze pomp zit een onafhankelijk draaideel, wat het een heel stuk makkelijk maakt om de slang aan te sluiten.

Voor het bepalen van het volume heb ik een aantal metingen gedaan. Vast niet zoals TNO het zou doen, maar het geeft een indicatie. Op 1 meter afstand van het board heb ik op een hoogte van circa 120 cm een gemiddeld volume van 79 decibel gemeten. Meet je echt direct boven de pomp, dan varieert het volume tussen de 80 en 90 decibel (volgens verschillende apps). Dit komt overeen met de 85 decibel die YellowV vermeldt op de doos van de elektrische pomp.
Dezelfde meting heb ik herhaald op een aantal locaties rondom de Heartbeat 11 op een afstand van 5 meter. Daarbij heb ik op een hoogte van circa 120 cm een gemiddeld volume van 70 decibel gemeten. Op een afstand van 10 meter nam het volume uiteraard langzaam af. Ik kwam op zo’n 68 decibel uit.
Een volume van 70 decibel komt overeen met het geluid van een stofzuiger. Als dit zo’n 10 a 15 minuten duurt, is dat volgens mij acceptabel en komt het aardig overeen met andere elektrische pompen.

De prijs van de YellowV elektrische pomp

YellowV vraagt 179,- euro voor hun elektrische pomp. Persoonlijk vind ik dat een prima prijs. Mijn eerste elektrische pomp was de E-Pump van Aztron. Deze pomp moet aangesloten worden op een (draaiende) auto om te kunnen gebruiken en heeft vandaag de dag een prijs tussen de 80,- en 100,- euro. Wil je onafhankelijk zijn en een draagbare accu meenemen (niet echt handig uiteraard), dan moet je deze dus los erbij kopen. De goedkopere varianten hebben een prijs vanaf ongeveer 125,-. Een elektrische pomp en een draagbare accu in één voor een prijs van 179,- is dus een prima deal.

Kijken we naar soortgelijke elektrische pompen (met accu), dan kom ik bijvoorbeeld de Star Pump 9 tegen en deze heeft een redelijk vergelijkbare prijs. Ik ken deze pomp echter niet, dus kan helaas weinig zeggen over het verschil tussen de twee. Uitgaande op de kwaliteit, die ik gewend ben van YellowV, durf ik sowieso blind te gaan voor de YellowV elektrische pomp.

YellowV elektrische pomp voor supboard sup boot kayak

Het eindoordeel over de elektrische pomp van YellowV

Enigszins jammer vind ik het dat de accu na 15 minuten gebruiken eventjes nodig heeft om af te koelen, maar zo werkt het momenteel gewoon met accu’s. Wordt vooral een dingetje als je snel meerdere boarden opgeblazen wilt hebben. Anders maakt het uiteraard niks uit.

De voordelen daarentegen zijn helder: hij is onwijs praktisch, snelheid en volume zijn meer dan prima en het allerfijnste… je hoeft niet meer zelf te pompen en bent ook nog eens onafhankelijk van bv een auto of losse accu! Dat zelf pompen is sowieso echt helemaal top. In dezelfde tijd kun je een supboard oppompen, maar daarna heb je een stuk minder energie over en juist die energie steek ik liever in het suppen zelf!

Mijn eindoordeel:

Een hele mooie score dus! Wil je ‘m bestellen, dan kan dat hier: bestellen. En nu gauw naar het water :)

Windsupdude YellowV Heartbeat 11 supboard Insta360 tiny planet
Windsupdude YellowV Heartbeat 11 supboard sup suppen supping

Deel deze blog op: