YELLOWV SUPBOARD

Review van de Tugela (Heartbeat 13)

Spreken woorden als racen en freestyle je aan? Check dan vooral eens dit supboard. Een paar weekjes terug kreeg ik van Nick van YellowV een sample van de Tugela, ook wel bekend als de Heartbeat 13. Hartstikke leuk om eens te proberen uiteraard!

Een paar weekjes terug had ik al een review geschreven over de (nieuwe) Heartbeat 11 (wil je deze review teruglezen, klik dan hier). Nu was dus de Tugela aan de beurt. Heb ‘m twee keer getest. Een keertje tijdens een stormachtige (maar geweldig leuke) suples en een keer op mijn gemak onder een heerlijk zonnetje. Zie hier mijn bevindingen.

Specificaties van de YellowV Tugela

De specificaties van de Tugela zijn als volgt:

  • Lengte: 400 cm.
  • Breedte: 73 cm.
  • Dikte: 15 cm.
  • Maximale belasting: 130 kg.

Om je een beeld te geven hoe de verhouding is tot de andere supboards van YellowV:

  • De Heartbeat 08 is 250 cm lang en 68 cm breed.
  • De Heartbeat 09 is 287 cm lang en 89 cm breed.
  • De Heartbeat 11 is 335 cm lang en 80 cm breed.

De Tugela, ofwel de Heartbeat 13, is met zijn 400 cm een stuk langer en qua breedte de smalste van de boarden voor volwassenen.

De kwaliteit van dit YellowV supboard

De kwaliteit van de Tugela is echt – jaja, I know, ik zeg dit ook als een fan – zoals we mogen verwachten van YellowV. Stevig, goed afgewerkt en weer voorzien van allerlei slimmigheden. Omdat hij zo steady en stevig is, ligt hij goed in het water en dat vergroot echt het plezier. En eerlijk gezegd vergroot dit ook het vertrouwen. Toen ik de Tugela voor de eerste keer testte, stond er windkracht 4 en misschien wel met vlagen windkracht 5 (wil je weten wat dat inhoudt? Klik dan hier om mijn vorige blog over de schaal van Beaufort te lezen). De wind kwam ook nog eens van opzij. Bij de specificaties heb je al kunnen lezen dat dit board smaller is en met wind – en daarmee ook golven – van opzij merk je dat gelijk. Dan is het echt heel fijn dat het board goed in het water ligt, zodat je daar ook echt op kunt vertrouwen!

En die slimmigheden? Naast uiteraard (wederom) een te gek design en een spel aan de onderzijde, zijn ook dit keer de handles op slimme locaties geplaatst. Om je supboard te kunnen dragen, is de handle uit het midden geplaatst (handig voor korte en lange armen). Kleine kanttekening: afhankelijk van hoe je op je board staat, kan deze handle in een enkel geval minder handig zitten. Om gezamenlijk het board te dragen of om je board van allerlei zijdes uit het water te kunnen benaderen, zitten ze op verschillende logische plekken. Twee netten (voor en achter) en een aantal handige D-ringen zijn niet vergeten. Die voor je leash is naar voren geplaatst, wat volgens mij een slimme zet is, waardoor je leash met deze boardlengte niet gelijk strak staat. In dit geval is het dichtbij de kickpad geplaatst en laat die kickpad nou ook zo’n handige optie zijn. Het helpt je om veel sneller te keren. Om de neus van het board echt goed hoog uit het water te krijgen, had hij nog verder naar achter mogen worden geplaatst, zodat dat nog makkelijker zou gaan. Voor wie het leuk vindt: zoek op YouTube eens naar termen als “WK supping” en zie de racewedstrijden die op zee plaatsvinden. Daar zou de Tugela perfect thuis kunnen horen!

De verschillen met bijvoorbeeld de Heartbeat 11

Over het verschil met de Heartbeat 11 kan ik eigenlijk vrij kort zijn. Wil ik lekker op het gemak touren, dan pak ik de Heartbeat 11. Deze heeft meer oppervlak en ligt rustiger in/op het water. Wil ik voor snelheid gaan (lees misschien wel: racen) of freestyle tricks proberen, dan pak ik de Tugela (of soms de flexibele Heartbeat 09). De bouw en kickpad zijn daar echt ideaal voor!

YellowV suppen supboard sup DJI drone Den Bosch

Mijn oordeel over de Tugela

De eerste keer op de Tugela vond ik stiekem nog best spannend. Dit kwam dan ook echt wel door de weersomstandigheden, zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Ik besloot om de eerste meters op mijn knieën te zitten en pas te gaan staan, toen de golven van voren kwamen (vind ik persoonlijk minder heftig dan van opzij). Toen ik stond, merkte ik dat je echt wel iets harder moet werken voor je balans, maar de beloning mag er dan ook wezen: jeetje, wat sneed dit board mooi door het water heen.

De bouw (oa puntige voorzijde) draagt hier echt enorm aan bij. Met een paar slagen zit je al op snelheid en daarna kun je echt snel mooie meters maken. Heerlijk zeggen. Ik zie dit dan ook meer als het raceboard uit de YellowV-lijn. Overigens zou je hier ook gave freestyle-tricks mee kunnen doen (toevallig afgelopen week geleerd van een collega van me). Zo had ik het nog niet bekeken, maar de bouw is er zeker geschikt voor, alhoewel het dan voor sommige tricks wel handiger was geweest als de kickpad verder naar achter had gezeten. Nick voorspelde al dat ik dit supboard gaaf zou vinden en gelijk had hij! Vandaar van mij… tromgeroffel…

Ik hoor je denken “waarom dan 4,5 sterren en geen 5?“. Nou, ik daag YellowV graag uit om te blijven verbeteren (dat zij zo werken aan kwaliteit waardeer ik echt enorm) en dit was een sample. Ik hoop dat de uiteindelijke boarden ook zo gaan zijn. Dan kan ik niet anders om van die 4,5 gelijk een 5 te maken!

Wil jij dit supboard ook huren, proberen en/of kopen? Neem dan nu contact met me op (klik hier)! En als je een board hebt gehuurd en het is je zo goed bevallen, dat je hem graag zou willen kopen, dan kan dat uiteraard ook en krijg je zelfs 5% korting!

Windsupdude Tugela supboard YellowV Engelermeer Vlijmen Den Bosch Vught

Deel deze blog op: