OP HET STRAND

De kleuren van vlaggen

Een dagje strand is volop genieten! Ok, toegegeven: het kan soms ook echt wel een kleine dosis stress opleveren. Ik noem al die spullen die je graag wil meenemen (relax, het hoeft echt geen volksverhuizing te zijn) of die continue arendsogen op je kids wanneer het aardig druk is (beste oplossing: gewoon lekker samen met ze spelen).

Laat dit vooral de pret niet drukken. Go with the flow en geniet er gewoon lekker van. In Nederland hebben we het geluk dat er veel mooie stukken strand zijn, waarbij er van alles wordt gedaan om ons dagje strand zo relaxed mogelijk te maken. Een voorbeeld daarvan zijn de vlaggen. Net als de helden van de strandwacht zijn deze vlaggen er voor onze veiligheid. Uiteraard is het dan wel handig dat je weet wat ze betekenen. Daarom speciaal een overzicht van de vlaggen op de Nederlandse stranden.

GROENE VLAG

Zwemmen is toegestaan.

GELE VLAG

Gevaarlijk om te baden of te zwemmen (vaak vanwege het weer). Drijvende voorwerpen verboden.

ORANJE WINDZAK

Baden en zwemmen mag. Gebruik van drijvende voorwerpen verboden (risico op afdrijven).

RODE VLAG

Baden en zwemmen verboden.

VRAAGTEKENVLAG

Er is iemand (meestal een kind, dat op zoek is naar zijn/haar ouders) gevonden. Vaak bij de reddingspost.

Soms zijn er ook twee soorten zonevlaggen te vinden op het strand. Deze hebben betrekking op het gebied (zone) tussen de vlaggen in.

Het gaat daarbij om een rood-geel gestreepte vlag en om een zwart-wit geblokte vlag:

.
.

ROOD-GELE VLAG

Het gebied tussen deze vlaggen is een bewaakte badzone, waarbinnen strandwachten toezicht houden. Watersporten zijn verboden in deze zone.

.
.

ZWART-WIT GEBLOKTE VLAG

Het gebied tussen deze vlaggen is een zone, waarbinnen aan toegestane watersporten mag worden gedaan.

Handig he?! En verder vooral genieten op het strand! Om vast in de stemming te komen een mooi plaatje, dat ik heb geschoten op het strand van Domburg.

Windsupdude - paarden op het strand van Domburg