DE IJZEREN MAN IN VUGHT

Hou het water waar je supt schoon!

Hier in de omgeving hebben we een prachtig meer, genaamd de IJzeren Man in Vught. Bosrijk, veel diertjes, lekker water en… volop ruimte om lekker te suppen. Sterker nog: hier zijn wij zelfs begonnen met suppen. Dit idyllisch plekje trekt logischerwijs veel bezoekers aan en helaas zitten daar ook enkele bezoekers bij die hun rommel lekker laten liggen. Schandalig gewoon!

Op een dag besloot ik om het aangename te combineren met het nuttige. Ik besloot om te gaan suppen en tegelijk wat vuil uit het water te vissen. Ik was ook wel benieuwd wat er nou eigenlijk allemaal aan rommel zou liggen, dus ik besloot om mijn GoPro vast te maken aan mijn vuilknijper en dit gewoon eens vast te leggen. Zie hier het resultaat:

(Wil je een betere kwaliteit zien? Bekijk het filmpje dan in de YouTube-app)

Nogal schokkend wat ik zoal tegenkwam! Ik snap gewoon niet dat mensen het water, waar ze zo graag in zwemmen, kunnen vervuilen met hun rommel. Je gaat toch niet in je eigen rommel zwemmen?! En dan nog het gevaar… halve flesjes bier (kapot dus) die omhoog staan. Ik moet er niet aan denken als een klein kind nietsvermoedend het water in rent en daar vervolgens in gaat staan…
Het is heel simpel: als iedereen gewoon zijn eigen rommel op zou ruimen of mee zou nemen, zou dat al zo enorm veel schelen. En het is ook echt niet erg om een keer rommel van anderen om te ruimen als je dat combineert met een wandeling of suptour. Voelt stiekem best goed, maar zou eigenlijk niet hoeven.

Daarom mijn oproep: hou onze supwateren schoon! Zie je een stuk plastic drijven, vis het uit het water en neem het mee. Zeker op plekken waar bv de gemeente ook niet snel komt om schoon te maken. Ik weet zeker dat de diertjes je hier heel dankbaar voor zijn. En ik ook!