WINDSUPPEN

Wat is dat nou precies?

Tja, goede vraag: wat is nou precies windsuppen? Je hebt ongetwijfeld gehoord van suppen en vast ook wel van windsurfen, maar windsuppen is een term die je toch echt minder vaak hoort. Dan bestaat er ook nog een Windsupdude op Instagram (klik hier) en Facebook (klik hier). Zal vast iemand zijn die dol is op windsuppen. Correct! En die Windsupdude gaat jou nu uitleggen wat windsuppen is.

Windsuppen is de combinatie van…

windsurfen en suppen dus, ofwel: windsurfen met je supboard! Persoonlijk vind ik het een perfecte manier om te leren surfen. Je hebt de gemakken van een supboard en tegelijkertijd een heerlijke uitdaging erbij. Die extra uitdaging zorgt er bij mij voor dat mijn koppie nog meer leeg raakt, omdat ik dan ook een zeil heb dat ik op de juiste manier moet hanteren. Daarbij probeer ik de natuur te lezen (lees windvangen en het water lezen) en door deze focus ontspan ik helemaal.

Het supboard om te windsuppen

Een supboard is een stuk dikker en heeft over het algemeen meer drijfvermogen. Dit heeft zowel voor- als nadelen als je wilt windsurfen (hierover zal ik een volgende keer meer vertellen). Ik ben zelf begonnen op de Soleil 11’0 van Aztron. Dit heerlijke supboard is meer een allround board (er zijn ook supboarden die ontworpen zijn om er vooral mee te windsurfen) en heeft de mogelijkheid om een vin in het midden van de onderzijde te bevestigen. Deze vin wordt dan het zwaard. Dit is toch wel onwijs handig, want zonder zwaard drijf je een stuk sneller af. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat dat hele spannende momenten kan opleveren, zeker wanneer de wind je met alle liefde en plezier het riet in probeert te blazen!

Ook zit er in het midden van het board een soort van schroefdraad insert, waar je een mastvoet in kan draaien. Op deze manier kan dan een tuigage op het board worden bevestigd. Dit is een groot verschil met een supboard, waarmee je alleen kan suppen (of leuke variaties daarop).

Windsuppen op het Engelermeer in Vlijmen bij Den Bosch

Het tuigage

Een tuigage is eigenlijk het geheel van onderdelen dat je op de mastvoet plaatst om te kunnen windsurfen. Denk aan bijvoorbeeld een zeil, mast en giek. Toen ik mijn windsup board kocht, zat daar ook de Lite Ride Sail set van Gunsails bij. Ik vind het fijn als een supboard en tuigage bij elkaar passen. Een supboard is toch anders dan een windsurfboard. Mocht je ooit een complete set gaan aanschaffen, laat je dan vooral goed informeren hierover. Het is sowieso fijn als een tuigage het je makkelijker maakt. Je wilt dat het niet te zwaar is (zeker ook wanneer je het geheel uit het water moet trekken), dat het goed wind vangt en simpelweg luistert naar wat jij wilt met je supboard als je lekker aan het surfen bent.

Windsuppen is dus windsurfen, maar dan met een supboard. Je hebt er wel een speciaal windsup board (of een allround board met deze optie) voor nodig. Het voegt iets extra’s toe aan suppen en als je het mij vraagt, is het eigenlijk gewoon heel relaxed en leuk om te doen! En ook leuk: je komt met regelmaat leuke mensen tegen (lees deze blog maar eens). Binnenkort zal ik ook een blog plaatsen over een aantal voor- en nadelen van windsuppen. Just stay tuned!

Deel deze blog op: