WINDSUPPEN VS WINDSURFEN

De vier verschillen

Een paar weken terug heb ik een blog geplaatst over windsuppen en wat dat nou precies is. Kort samengevat: windsurfen op een supboard! Wil je deze blog (nog eens) lezen, klik dan hier.

Wanneer je windsuppen met windsurfen vergelijkt, dan zijn er een paar belangrijke verschillen. De afgelopen twee jaar heb ik beide toffe watersporten met veel plezier en zeer regelmatig gedaan. Voor nu een mooi moment om eens een aantal verschillen te delen met jullie!

1

Voor windsuppen heb je minder wind nodig dan voor windsurfen

Om vooruit te kunnen komen tijdens het surfen is één factor toch best wel cruciaal: wind! Het uitdagende van deze factor is dat het zowel je vriend als vijand kan zijn. Uiteraard je vriend om vooruit te kunnen komen, maar soms ook echt wel je vijand als ze je het riet inblaast en niet echt bepaald hulpvaardig en genadig is om je eruit te krijgen. Ook haar afwezigheid kan soms behoorlijk onprettig zijn. Ik heb echt wel momenten gehad dat ik midden op een mooi meer, zoals het Engelermeer (in Vlijmen bij Den Bosch), was en de wind echt compleet stilviel. Ik kan je zeggen: dan is het nog een aardig eindje terug crawlen!

Een voordeel van windsurfen op een supboard is dat je eigenlijk minder wind nodig hebt om op gang te komen en vooruit te blijven gaan. Mijn ervaring is dat ik op een hard board echt wel minimaal windkracht 3 a 4 nodig heb (factoren als volume van het board en lichaamsgewicht spelen hierbij ook een rol), terwijl ik met een supboard vooruit kom bij windkracht 2. Het gaat dan uiteraard niet bepaald met de snelheid van het licht. Op zo’n moment moet je gewoon lekker gaan voor relax en gewoon genieten van het water en al het moois om je heen. En als het dan echt helemaal windstil is, kun je altijd nog je peddel pakken en gewoon lekker gaan suppen. Wat mij betreft ideaal!

2

Windsurfen op een supboard maakt het perfect om het te leren

Omdat een supboard wat minder meedogenloos is (lees: het ligt met vaak wat meer volume stabieler op het water), val je in principe minder snel eraf en kun je je meer focussen op de beginselen van het windsurfen. Dat is al behoorlijk wat! Denk alleen al aan het hanteren van je giek, ermee leren sturen en het vangen van de wind. Zeker als beginner wil je dan niet teveel wiebelen en ook nog bezig moeten zijn met balansen. Ik denk dat het daarom snel meer vertrouwen geeft en dat is belangrijk om lekker te kunnen starten.

Om te kunnen windsurfen op een hard surfboard heb ik altijd een minimale windsnelheid nodig om te kunnen starten en dan wil je de rest al prima onder de knie hebben. Dat maakt windsurfen op een supboard wat mij betreft ideaal. Het moet in de eerste plaats vooral leuk zijn en het kost nou eenmaal tijd om het te leren. Zeker de eerste ervaringen bepalen of iemand het wilt blijven doen (de tijd wilt nemen om het te leren) of het vindt tegenvallen. Een supboard zorgt voor minder valpartijen en het makkelijker leren. Dit zorgt al snel voor een leuke eerste ervaring en werkt dus motiverend!

Windsurfen op het Engelermeer in Vlijmen bij Den Bosch
Windsurfen en suppen met een supboard

3

De snelheid met een windsup board heeft een max

Om te kunnen windsuppen heb je dus minder wind nodig dan wanneer je wilt windsurfen. De keerzijde is dat de snelheid dan wel een max heeft en planeren een stuk lastiger is. Ik spreek in dat geval wel over allround supboarden (ik heb vooral ervaring met de Soleil 11’0 van Aztron), want er zijn ook windsup boarden die echt bedoeld zijn om vooral te windsurfen.

Als ik ga windsurfen met mijn supboard doe ik dat bij een windkracht van 3 tot 5 Beaufort. Is de wind krachtiger, dan begin ik bang te worden dat de schroefdraadaansluiting in mijn supboard mogelijk los kan komen (het advies was om niet met mijn supboard te windsuppen bij windkracht 6 en hoger). Bij windkracht 5 ga ik echt wel lekker hard en is het soms echt wel een heerlijke en flinke uitdaging. Ik gebruik dan mijn trapeze en probeer lekker te hangen.

Wat dan echt nog wel lastig is, is om te planeren (zit daar dan net tegenaan). Eigenlijk vlieg je dan als het ware met je board haast over het water. Je hebt dan minder last van de wrijvingsweerstand tussen je board en het water. Met mijn supboard is het alleen lastig om helemaal los te komen van het water (om te kunnen planeren), vanwege de vorm en het volume. Wil je echt snel gaan en lekker genieten van planeren, dan moet je uiteindelijk toch voor een windsurfboard gaan.

4

Een supboard neem je makkelijker mee dan een hard board

Ik ben ooit begonnen met een hard board om te leren windsurfen (lees hier type koelkast uit de jaren ’80, gevonden op Marktplaats). Een groot nadeel vond ik dat ik eigenlijk twee opties had om het surfboard mee nemen: met bagagedragers op het dak van onze auto of achter de fiets met een surfkarretje. In beide gevallen het nodige gedoe en in het geval van de fiets was ik eigenlijk qua locatie beperkt tot de IJzeren Man in Vught. Dit is een heerlijke plas, maar door de vorm, ligging en omgeving soms een te grote uitdaging om te leren windsurfen.

De wens was dus meer vrijheid en niet beperkt zijn tot één surflocatie. Ik besloot om heel mijn set te verkopen en te gaan voor een supboard, waar ik ook mee kon leren windsurfen. Wat een gemak! Het past prima in de auto (dus geen gedoe meer met spanbanden en dergelijke), ik kan er overal mee naartoe en het is allemaal net zo snel opgetuigd als bij een hard board. Een kwestie van de pomp aanzetten en terwijl mijn supboard wordt opgeblazen, maak ik het surfzeil gereed. Dit gebruiksgemak vind ik wel echt een grote plus!

Tijd voor de samenvatting! Wanneer je wilt windsurfen met een supboard heeft dat als voordeel dat je met minder wind uit de voeten kunt. Dit maakt het ideaal om het te leren. Je kunt het ook veel makkelijker meenemen (let wel op: kost uiteraard wel wat ruimte in je auto). Een groot voordeel van windsurfen met een hard board is dat je echt flink wat meer snelheid kunt behalen. Ik denk dat dat dan ook gelijk de reden is voor veel surfers om (uiteindelijk toch) voor een hard surfboard te gaan. Ik snap dat helemaal!

Ik beschouw het een beetje als een soort meegroeien met je hobby. Beginnen met windsuppen is perfect, leuk en motiverend om het te leren. Wil je echt stappen verder gaan, dan wil je uiteindelijk toch overstappen op een hard board en voor het windsurfen gaan.

Deel deze blog op: