SUPPEN EN WIND

3 Tips voor als je wilt suppen en het waait

Je kent het vast wel: je hebt een lekker dagje vrij, het zonnetje schijnt en je wilt gewoon lekker gaan suppen. Kleine uitdaging: wind. We leven tenslotte in Nederland en in ons mooie kikkerlandje waait het dan ook regelmatig. In deze blog wil ik je drie tips meegeven voor als je wilt gaan suppen en het waait aardig.

1

Zoek uit hoe het waait 
Voordat ik ga suppen – en zeker voordat ik ga windsuppen of windsurfen – gebruik ik een app, zoals Savvy Navvy (klik hier voor de link). Middels deze app kan ik zien hoe hard het waait (in Beaufort, maar kan ook in bv km/h, m/s of aantal knopen). Als het te hard waait, ga ik niet suppen, maar ga ik liever surfen. Tot 3 a 4 Beaufort wil ik nog wel suppen, maar bij deze windkrachten ga ik zeker rekening houden met… de richting van de wind. Waarom? Dat lees je hieronder.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom maak ik dus gebruik van deze fijne app. Sowieso kan het geen kwaad om naar de weersvooruitzichten te kijken, zodat je niet ineens voor verrassingen komt te staan. Je wilt ook niet midden op een groot meer staan als het met bakken uit de hemel komt vallen of flink gaat stormen. Zoek dus van tevoren uit hoe de wind zich gaat gedragen!

Suppen met wind bij zonsondergang op het Engelermeer in Vlijmen bij Den Bosch

2

Begin met suppen tegen de wind in
Een hele simpele tip, maar wel een effectieve en verstandige! Als je hebt uitgezocht hoe het waait, kun je ook kijken wat slim is qua route om te suppen. Zelf hou ik rekening met de stroming van het water en uiteraard met de wind. Als het flink waait, ga je dat ongetwijfeld merken. Waarom eerst suppen tegen de wind in? Stel je maakt een rondje of wilt ergens heen en weer met je supboard, dan is de terugweg minder heftig, want dan heb je de wind mee! Sterker nog: mocht je je energie al aardig hebben verbruikt tijdens het suppen, dan helpt de wind je om terug te komen. Het kan dan zelfs veiliger zijn! Hetzelfde geldt ook voor de stroming. Laat de krachten der natuur vooral in je voordeel werken :)

Suppen supboard wind kanaal tips als het waait

3

Lees het water tijdens het suppen
Als het ineens begint te waaien, terwijl je aan het suppen bent, kan dat best een flinke uitdaging zijn. Je supboard krijgt de neiging om een bepaalde richting op te gaan en de controle is lastiger. Mocht je dit overkomen, probeer dan vooral het water te lezen. Kijk eens naar de foto hierboven. Je ziet kleine golfjes (rimpels). Daar waait het. Je ziet ook vlakke delen op het water. Daar is het windstil. Let wel op: als je staat, kan het wel zijn dat je alsnog wind vangt uiteraard, maar laag boven het water is het stil. Hier heeft het water minder impact op je board.

Wordt het lastig, dan maak ik gebruik van de vlakke/gladde delen van het water, bv langs de oever. Ook beschutting, zoals struikgewas, kan mij helpen. Dit scheelt mij een hoop energie.

Zo, dat waren drie tips voor als je gaat suppen en het waait. Het gaat om een goede voorbereiding (gebruik bv een app en zoek uit hoe de wind is en wat ze verder gaat doen), slim beginnen en gebruik maken van het water en de omgeving. Mocht je vragen hierover hebben, stel ze me dan gerust!

Deel deze blog op: