5 ZAKEN OM REKENING MEE TE HOUDEN ALS

Je gaat suppen in de winter

Een echte aanrader is suppen in de winter. Je moet er iets voor over hebben, maar ik garandeer je: je wordt beloond met heel veel moois! Wanneer je gaat suppen in de winter, zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Ik noem er vijf.

1

Je board kan spiegelglad worden
Wanneer je peddelt, spat er ongetwijfeld wat water op je supboard. Als het vriest, verandert een dun laagje water (of kleine plasjes op je board) al snel in een dun laagje ijs en ijs… is nou eenmaal glad! Let hier op. Het kan ook gebeuren dat er water in je ventieldop terechtkomt. Een ventieldop ligt soms lager dan het oppervlak van je supboard en heeft ook geultjes. Water dat hierin terechtkomt, kan ook bevriezen. Dit gebeurt zeker, wanneer je wat langer op het water en in de koude buitenlucht bent. Ik was blij toen ik – na de eerste keer suppen in de winterse kou – mijn dop nog los kreeg na blazen met mijn warme adem en het warmwrijven met een handdoek!

2

Laat weten waar je bent
Eigenlijk is het altijd verstandig om te laten weten waar je bent en waar je heengaat, zeker wanneer je alleen op pad gaat. Des te belangrijker is dat in de winter, omdat de kou meer invloed op je lichaam heeft en er dus meer risico’s zijn. Laat van tevoren weten waar je gaat suppen en hoe lang je weg denkt te blijven. Ook handig: zorg dat je te volgen bent via de Zoek Vrienden-app.

3

Check vooraf de begaanbaarheid
Stel je hebt een leuke suproute in gedachte, dan is het toch ook erg fijn als je er niet halverwege achter hoeft te komen dat deze route niet verder begaanbaar is, omdat een deel is dichtgevroren. Denk hier van tevoren over na. Is het nagenoeg stilstaand water (lees: grote kans dat het kan dichtvriezen) of gaat het om stromend water (lees: dit vriest minder snel dicht). Hou er rekening mee dat er bij licht stromend water ook delen kunnen zijn waar het water nagenoeg stilstaat, waardoor hier zich een dun laagje ijs kan vormen. En stel dat er toch een stuk dichtgevroren is, kijk dan of er een plekje is waar je veilig uit het water kunt om voorbij dit stuk te lopen.

4

Kleed je niet te warm
Het is koud, dus je hebt de neiging om jezelf gelijk lekker warm te kleden. Vergeet echter niet dat je gaat bewegen, waardoor je lichaam dus veel warmte gaat produceren. En als deze warmte niet weg kan, wordt het heet! Hier trapte ik zelf in de eerste keer dat ik in de winter ging suppen. Ik kan een dikke wetsuit aan met daaroverheen een joggingbroek, dikke trui en windjack. Ow ja, en daaronder had ik ook nog een rashguard aan als ondershirt. Veel en veel te warm, zeker toen ik eenmaal lekker op koers was.

5

Val niet in het water
Ik hoor je denken “ja, nogal logisch“, maar zonder dollen: dit wil je echt niet! Kou kan veel met je lichaam doen. Hou hier echt rekening mee en bereid je goed voor als je gaat suppen, terwijl het winters koud is. Let dus bv op gladheid (ook op je board) en kijk of de plekken, waar je in en uit het water gaat, veilig zijn. Heb je ook een noodplan? Stel je valt in het water, wat dan? Kun je zo de kant op? Kan iemand je eventueel snel komen oppikken?

Dit waren vijf zaken om rekening mee te houden als je gaat suppen. Lijkt nu gelijk heel spannend, maar dat valt echt reuze mee. Eerlijk is eerlijk, suppen in de winter is gewoon heel gaaf om te doen! Ja het is koud, maar het is zo de moeite waard. Suppen in alle rust in een prachtig winters landschap en genieten van al het moois in de natuur, geloof mij, dat wil je echt eens hebben gedaan!

Deel deze blog op: